Звіт про роботу педагога-організатора ЗЗСО «Шельвівський ліцей» Мачеброди Н. А. за 2022 – 2023н.р.


Самоврядування – це реальний безперервний процес залучення учнів до суспільних справ. Маючи діючу модель учнівського самоврядування, наша школа  не тільки дає знання, а й виховує людину в дусі патріотизму, вчить добру, порядності, відповідальності, самореалізації та соціальної активності.

Виховання учнів в позакласній роботі позитивно впливає на становлення особистості учнів, виводить їхні моральні уявлення за межі повсякденних відносин.

В нашому навчальному закладі  розвиток учнів здійснюється через органи учнівського самоврядування, складовою якого є міністерства: міністерство культури, міністерство освіти, міністерство охорони життя і здоров’я, міністерство інформації, міністерство національного відродження,  міністерство дисципліни і порядку.

Я розглядаю актив учнівського самоврядування  як форму творчої співпраці учнів і педагога для досягнення згуртованості, розвитку творчих і духовних сил, громадської думки, підготовки до дорослого життя.

Учнівське самоврядування є універсальною формою організаторської діяльності, яку можна вважати способом організації життя учнівського колективу та чинником творчої самореалізації особистості. Діти стають не спостерігачами життя, а його учасниками. Через учнівське самоврядування відбувається підготовка майбутніх активних громадян держави.

Пріоритетного значення в нашій школі набуває завдання формувати в учнів загальнолюдські цінності – морально-етичні (гідність, чесність, справедливість, турбота, повага до життя, повага до себе та інших людей), що здійснюється через систему виховних заходів, які проводяться в нашому навчальному закладі та соціально-політичних (свобода, демократія, культурне різноманіття, повага до рідної мови і культури, патріотизм, шанобливе ставлення до довкілля, повага до закону, солідарність, відповідальність), що досягається шляхом залучення учнівського активу до Учнівського самоврядування

У здійсненні виховного процесу   враховувалися  такі організаційні орієнтири:

виховання не зводиться до окремих виховних занять, а триває безперервно: і на уроках, і на перервах, під час виховних заходів, тобто виховуємо скрізь і всюди;

до створення виховного середовища залучається весь колектив школи – тісна співпраця педагогів, учнів та батьків;

у плануванні діяльності враховуємо індивідуальні нахили і здібності кожної дитини,  намагаємось створити  належні умови для їх реалізації.

Протягом  2022- 2023 н.р. учнівське самоврядування ліцею  активно працювало  як у звичайному так і в дистанційному режимі (внаслідок вторгнення російського агресора на територію нашої держави). Основні події з життя школи висвітлювалися на шкільному сайті http://shelviv-zosh.volyn.sch.in.ua/, у шкільних класних групах, створених у Viber та на сторінці «Шельвівський ліцей» соціальної мережі Facebook.https://www.facebook.com/profile.php?id=100057668160403

За цей період у школі було організовано такі заходи та акції:

У День демократії в нашому ліцеї відбулися вибори Президента учнівської республіки "Берегиня". Більшість голосів віддали за Надію Павлось (10кл.). 

До Дня фізкультури і спорту представники учнівського самоврядування провели руханку на свіжому повітрі для молодших школярів та виконали комплекс вправ із учнями 5 - 10 класів. 

21 вересня - Міжнародний день миру - з цієї нагоди в навчальному закладі учнівським самоврядуванням було проведено виховний захід "Нам потрібне мирне небо". Ведучі розповіли про історію свята. Хвилиною мовчання вшанували воїнів, які захищали мир на рідній землі. Представники від класів створили плакат співпраці із голубами - символами миру. Із вуст читців прозвучали поезії про мир. Долучилося до флешмобу  " Нам потрібне мирне небо, синє-синє, світле-світле, миру нам сьогодні треба!"

Актив самоврядування підготував привітання з нагоди Дня вчителя.

Приєдналися до  всеукраїнської  акції «Смілива гривня». За активну участь, підтримку Збройних Сил України , високу громадянську позицію, патріотизм і вагомий вклад у наближення перемоги  навчальний заклад отримав електронну грамоту від Ощадбанку.

 Взяли  участь у благодійному проєкті- #Flowers4school та отримали квіти для школи, які восени (2022р.)  висадили на клумбах закладу, а вже цієї  весни (2023 р.) милуємося їх красою. 

Актив учнівського самоврядування був долучений до Міжнародного уроку доброти та нагороджений сертифікатом.

Вже традиційним стало відзначення  Дня хустки, проведено флешмоб.

У день святого Миколая учнівське самоврядування організувало  квест «У пошуках подарунків» для учнів 1 -6 класів.

Для створення святкової новорічної атмосфери виготовили фотозону та підготували відеопривітання. 

 З  нагоди відзначення Дня Соборності України проведено спільно з лідерами учнівського самоврядування захід "Соборна Україна". Здобувачі освіти переглянули відео про День Злуки та розгадали історичний кросворд, присвячений дню Соборності України.

27 січня – Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. У цю дату прийнято вшановувати пам'ять мільйонів жертв геноциду єврейського народу.  Лідери учнівського самоврядування переглянули фільм про Праведників народів Світу, знятий за участю інституту «Ткума», Музею пам'яті єврейського народу та Голокосту в Україні. Фільм розповідає як про Голокост у Придніпров'ї, так і про людей, які рятували євреїв у роки Голокосту. Саме їх і називають Праведниками народів Світу. Це благородні і сміливі люди, які, ризикуючи всім, рятували євреїв від загибелі. Учні спільно із педагогом-організатором проаналізували історичну інформацію та дали відповіді на питання "Чому потрібно пам'ятати про Голокост?".

До Дня святого Валентина здобувачі освіти виготовили валентинки для захисників, на яких написали слова подяки та побажання нашим воїнам. 

До річниці повномасштабного рашистського вторгнення провели виховний захід    "Рік незламності." У  День єднання ми усією шкільною родиною виконали гімн України. Висловили слова вдячності мужнім захисникам, які бережуть наш спокій. Хвилиною мовчання вшанували пам'ять, тих хто віддав за мирне небо, своє найдорожче - життя.

Лідерки учнівського самоврядування зняли відеочелендж "Бути жінкою в Україні - це..."  до Міжнародного дня боротьби за права жінок та міжнародний мир.

Весна - це час, коли просто необхідні позитивні емоції. Хлопці, лідери учнівського самоврядування, дарували веселий настрій дівчатам із допомогою метеликів з передбаченнями.

14 березня відзначається День українського добровольця. Українські добровольці - символ героїзму, патріотизму та відваги. Це люди, які свідомо, за покликом серця, стали на захист Батьківщини. А у ці дні подвиг учасників добровольчих формувань є символом справжнього героїзму. Слова вдячності учнів записали на відео.

«Учнівське самоврядування дарує щастя!» -позитивна акція, ділилися шматочками щастя. 

« Кольоровий світ від учнівського самоврядування» - акція, яка допомагає пізнавати світ, піднімати настрій за допомогою кольорів .       

До першої річниці початку звільнення українських земель від рашистських загарбників учнівським самоврядуванням проведено інформаційний дайджест "Міста Герої". Хвилиною мовчання вшановано пам'ять безневинних жертв.

До великодніх свят стартувала акція «Великодній декор» від учнівського самоврядування.


Напередодні Дня довкілля активно долучилися до акції «Чисте подвір'я» 

У 37-му річницю чорнобильської катастрофи, лідери учнівського самоврядування переглянули відео-дайджест "Чорнобиль. Пам'ятаємо.", відео-кліп нашого земляка Віктора Творовського "Тим, хто врятував світ", присвячений трагедії на ЧАЕС та розв'язали інтерактивний кросворд "Чорнобиль".


У  День пам'яті та примирення, учнівським самоврядуванням ліцею було проведено лінійку, під час якої вшанували всіх тих, хто загинув у роки Другої світової війни. По завершенню лінійки учні поклали квіти до підніжжя пам'ятника у центрі села.Пам'ятаймо тих, хто боровся за Україну тоді! Шануймо тих, хто воює за неї сьогодні!

З метою збереження культури та традицій українського народу та відродження української пісні, віри і надії в серцях українців та швидкої перемоги, учні нашої школи долучилися участі у флешмобі до Дня вишиванки.


Всі загальношкільні заходи  ініційовані учнівським самоврядуванням засвідчили, що учні мають бажання розвивати свої творчі здібності і досягають значних успіхів, адже завдяки участі в учнівському самоврядуванні у молоді формується почуття відповідальності, глибоко усвідомлюється громадянська позиція, реалізується призначення підростаючого покоління: ставши господарем свого навчального закладу – стати господарем своєї країни.

Сучасна школа повинна розвивати кожну дитину як неповторну особистість. З огляду на це велике значення має формування в учнів творчого потенціалу, прагнення до самостійної пізнавальної діяльності, вміння ставити перед собою цілі і вирішувати проблеми. Тут у нагоді стає учнівське самоврядування, де учням надають можливість виявити і стимулювати свої творчі здібності. Кожна дитина повинна відчувати себе потрібною, томі її слід активно долучати до учнівського самоврядування. Тут у неї інтенсивно розвивається і самостійність, і інтелектуально-творчі здібності, і збагачується особистість, і формуються соціально-значущі якості: лідерство, активність, ініціативність, взаємодопомога, взаємодія, самовдосконалення та самореалізація.

Сучасна українська школа не стоїть на місці, вона постійно рухається і розвивається. Сучасним світом рухають різноманітні інновації. Тому, метою у галузі виховної роботи закладу освіти на наступний навчальний рік є вдосконалення органів учнівського самоврядування, розвиток та згуртованість учнівського колективу, підвищення його ролі у формуванні особистості.

При підведенні підсумків роботи учнівського самоврядування  слід зазначити виявлені проблеми:

· відсутність підготовки лідерів учнівського самоврядування до самоорганізації;

· недостатня взаємодія між усіма учасниками шкільного самоврядування, незалежно від віку і класу.

Спираючись на отримані позитивні результати реалізації цілей і завдань роботи Президентської республіки «Берегиня»  у 2022-2023 н.р., а також на підставі окреслених проблем, визначити такі цілі та завдання на 2023-2024 навчальний рік:

Мета роботи шкільного учнівського самоврядування в 2023-2024 н.р.: створення умов для становлення та розкриття особистості дитини, розвитку і прояву її здібностей, розвитку конкурентоздатної та соціально-адаптованої особистості.

Основними завданнями на наступний 2023-2024 навчальний рік є:

· вдосконалення органів учнівського самоврядування;

· встановити конкретні завдання діяльності Президентської республіки «Берегиня» на певний термін і розробити план роботи;

· залучення учнів до активного шкільного життя через організацію різних видів діяльності;

· сприяти розвитку те реалізації творчого потенціалу кожної особистості, її самовираження через участь у конкретних справах;

· розвиток творчої індивідуальності учнів;

· виховання в учнів шанобливого ставлення до членів колективу, зміцнення сфери дружніх відносин;

· підвищити особистісну мотивацію учнів щодо діяльності в органах самоврядування;

· здатність приймати рішення в нестандартних ситуаціях і брати відповідальність на себе;

· Сприяти самостійності та ініціативності учнів, підтримувати їх на рівні всього

педагогічного колективу;

· Формувати навички ділового спілкування.






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Технологія розвитку критичного мислення у процесі вивчення шкільного курсу історії